VAN MOSSEVELDEMOLEN

De gemetselde molenromp is achthoekig en om die reden bij wet beschermd. In het kader van een heropwaardering van de eigendom werd beslist om op het terrein van dit bedrijf enkele appartementen en burelen te bouwen. In de vroeger molenaarswoning kwam een kantoor. De molenromp zou er na restauratie deel van uit gaan maken. Het puin van de vervallen bijgebouwen tegen de molenromp, welke niet geklasseerd waren, werden voor de restauratie afgebroken.

De beschermde molenromp werd met een transparant glazen volume verbonden met de voorliggende woning. Het gaat hier om een van de hedendaagse ingrepen voor de restauratie van het bedrijf.

De woning  (“de molenaarswoning”) met bijhorende koetspoort werd behouden en volledig verbouwd tot burelen + appartementen op de verdieping. Ter hoogte van de achtergevel van de woning werd uitgebreid met een volume dat werd verbonden met de bestaande bijgebouwen tegen de linker perceelsgrens. Deze bijgebouwen tegen de linker perceelsgrens werden verbouwd en doen nu dienst als bureelruimte van een deurwaarderskantoor.

Het maaiveld rond de molen werd verlaagd en er werd een talud aangelegd met een breedte van 2 meter. Concentrisch hiermee werd een molenplein aangelegd met parkeerplaatsen en groenaccenten. Het molenplein zelf werd aangelegd in oude vlaamse boerenkasseien. De verbindingsweg (brandweg, fiets- en voetweg) vanuit de Merestraat aansluitende op de wegenis van het achterliggende binnengebied werd aangelegd in waterdoorlatende klinkers. Door de aanleg van het plein in concentrische cirkels en hun materiaalgebruik krijgt de molen een centrale plaats op het binnenplein. De kasseien sluiten perfect aan bij het historisch karakter van de molen.  

Het bestaande niveauverschil tussen de woning en de molen bedraagt 1,40 meter. Een betonnen keermuur, als basis voor de glazen verbinding en het talud rond de molen vloeien in elkaar over om dit niveauverschil op te vangen. De betonnen keermuur in architectonisch beton is met klimop begroeid intussen.

De molenromp was in zeer slechte staat door gebrek aan onderhoud. Grote partijen van het metselwerk werden steen voor steen gedemonteerd en opnieuw gemetseld met identieke stenen en kalkmortel. De historisch en esthetisch waardevolle elementen werden geconserveerd en geïntegreerd in de nieuwe functie van de molenromp. Alle versleten houten balkenlagen en vloeren werden vervangen met maximaal behoud van authentieke elementen. Ook de steenkoppels en enkele machines werd opgekuist en bijgewerkt zodat ze in situ konden blijven.

Het volledige complex is door deze ingrepen aangepast aan de huidige behoeften en kan terug jaren dienst doen en is voor publiek regelmatig open gesteld!

Programma Restauratie windmolenromp

Client Particulier

Locatie Aalst

Status Uitgevoerd

Datum 2018

Oppervlakte -

Budget -

Fotografie -