sint-martinus

De Sint-Martinuskerk in Opbrakel kent een rijke geschiedenis die startte in 1098. Vandaag is de kerk eigendom van de gemeente Brakel, die de kerk wil herbestemmen naar een polyvalente zaal. Onder leiding van de Vlaamse Bouwmeester heeft een vooronderzoek plaatsgevonden, dat de basis vormt voor het verdere ontwerpproces.

Ter hoogte van de bestaande inkom zal een nieuw voorgebouw worden gecreëerd, dat als  aanvullende ruimte voor de grote polyvalente zaal zal fungeren, maar evengoed zelfstandig bij kleinere evenementen kan worden gebruikt. Het nieuwe gemeenschapscentrum moet een plek zijn die openstaat voor elke inwoner en bezoeker van Opbrakel. Het gebouw dient laagdrempelig te zijn, een open huis, een warme plek waar je je gemakkelijk thuis voelt.

Het authentieke karakter van de kerk is tot op heden grotendeels bewaard gebleven. Dit karakter is vanzelfsprekend een grote troef en meerwaarde voor de gemeente. Een ingreep in dergelijk dorpsweefsel is nooit vrijblijvend. Door weloverwogen met de vraagstelling om te gaan wensen we een architectuur te verkrijgen die zich bescheiden opstelt en zich inschrijft in dit weefsel. Het project wil voortborduren op de reeds aanwezige structuren. Er zal een nieuwe publieke ruimte ontstaan die aanwezig is in het dorp zonder opdringerig te zijn. We willen de karakteristieke uitstraling van het gebouw in ere houden, zonder daarbij terug te schrikken om er een nieuw elan aan te geven. Door heel omzichtig met de bestaande bebouwing om te springen, trachten we de identiteit van het dorp te respecteren. We gaan er voor zorgen dat de nieuwe functie niet schreeuwt naar de bestaande omgeving, maar er een dialoog mee aangaat of ze als het ware omarmt.

Het polyvalent en flexibel gebruiken van ruimtes is cruciaal om budgettaire en duurzaamheidsredenen. De flexibiliteit van de publieke ruimte in het schip van de kerk wordt vergroot door centraal in de ruimte vier ophangkatrollen aan het plafond te bevestigen. Dit laat gebruikers toe om naargelang het evenement de ruimte met gordijnen in verschillende zones op te delen of om de gewenste licht- en audiovisuele apparatuur omhoog te hangen. Hierdoor wordt met een minimale investeringskost een maximale flexibiliteit bekomen.

Het nieuw toe te voegen bouwvolume wordt uitgevoerd in materialen die hun eigen karakter hebben maar tegelijk nauw aansluiten bij de bestaande kerk. Het zinken dak zal het meest in het oog springende element worden. De kleur ervan is complementair aan die van de stenen muren van de kerk. Om een warme huiselijke sfeer te bekomen, worden aan de binnenzijde zowel de toog als het plafond met hout afgewerkt.

Programma Herbestemming kerk

Client Gemeente Brakel

Locatie Opbrakel

Status Voorontwerp

Datum -

Team i.s.m. Corbey Ringoir

Oppervlakte -

Budget -

Fotografie -